Sabies que de mitjana cada un de nosaltres al llarg de la nostra vida destinem uns 25 anys de la mateixa a dormir?
¿Com pot ser que donem tan poca importància a tanta part de la nostra vida, el son?
Anem a canviar això!
El son no vol dir deixar d’estar desperts, no és un parèntesi, és un estat amb una funció reparadora. Sembla obvi però val la pena analitzar-ho.
És impossible viure sense dormir, no és una afirmació, és una evidència. Qui segueix estant de bon humor després d’uns dies gairebé «sense dormir»?
El son no és un descans tipus «Free Damm», és un procés estretament relacionat amb les funcions superiors del cervell. Contribueix a la maduració cerebral en els nens, afavoreix l’aprenentatge, consolida la memòria, es produeixen canvis metabòlics en el nostre organisme com variacions en la pressió arterial, freqüència cardíaca, temperatura corporal (es redueix).
Alliberem més hormones del creixement en les primeres fases del son (son profund).
Una bona qualitat del son estimula el sistema immunitari amb el que s’enforteixen les nostres defenses contra infeccions i malalties.
Estudiem el son.
El dividim en son NO-REM i son REM, que significa moviments ràpids dels ulls (Rapid Eye Movement), en aquesta fase tenen lloc els «somnis» i hi ha una caiguda del to muscular.
El son NO-REM es classifica en tres nivells, son superficial N1 i N2 i son profund N3 la funció és RESTAURAR el nostre organisme.
Perquè és tan important dormir bé?
Durant la nit les fases REM i NO-REM es repeteixen de forma cíclica en nombre de tres a sis cicles per nit.
Si no dormim un nombre suficient d’hores no repetirem aquests cicles, i d’aquesta manera no podrem REGENERAR el que anem gastant.
Per a què serveix el son doncs?
S’ha constatat que el cicle llum-foscor o el cicle de 24 hores o cicle circadià dóna lloc a variacions químiques i hormonals en el nostre cos que mantenen un equilibri «per repetició». Si alterem tant les hores de son com l’horari del mateix o la seva qualitat, es produeix un desequilibri que pot alterar la nostra pressió sanguínia, la nostra força muscular, la freqüència cardíaca i la secreció de testosterona, fins i tot la temperatura corporal, la capacitat de coordinació i fins al moviment intestinal.
És a dir, aquest equilibri necessari ens afecta en tot, desde la normal i necessària funció intestinal fins al manteniment de la memòria, des del més primari al més «cerebral». Som una UNITAT alterable.
Quantes hores són necessàries per a un somni reparador?
Siguem pràctics. No hi ha evidència sobre si és millor set, vuit o sis. La mitjana necessaria és de 7 a 8 hores i mai més de 8.
Consells?
Els que ens dicta el sentit comú.
No prendre begudes estimulants com te, cafè o coles. Tampoc prengui alcohol a la nit, ni mengi en excés abans d’anar a dormir.
Feu exercici de forma regular sense caure en l’esgotament. NO FUMI.
Eviteu migdiades llargues i quan vagi a dormir que sigui a dormir, no a veure la televisió ni a posar-se al dia a Facebook.
Diumenge no dormi «tot el matí», sigui regular en el seu horari, és millor i si és capaç, dormi de costat, no de panxa enlaire.
I tot això per què?
No serà ridícul afirmar que dormir bé servirà per ser MÉS feliç, però aquest article és un preàmbul del que parlarem la propera vegada: les alteracions del son, que podem tractar en la nostra Clínica Dental. Les detencions de la respiració per més de deu segons durant el son, el que coneixem amb el nom de APNEES i hipopnees i parlarem també de la roncopatia.
I a manera d’introducció vagi contestant l’Escala de Somnolència d’EPWORTH:
Pot dormir davant les següents situacions?
1. Assegut llegint.
2. Veient la televisió.
3. En un teatre, reunió o acte públic.
4. Com a passatger en un vehicle.
5. A la tarda «sense fer res».
6. Assegut parlant amb algú.
7. Assegut després d’haver menjat (sense alcohol).
8. Al cotxe, al parar-se uns minuts pel trànsit.
Valoreu cada pregunta de 0 a 3.
I si suma més de 10, cal valorar-ho.
Dr. Xavier Pont · 93.717.88.33 · www.clinicadentalpont.es · info@clinicadentalpont.es